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Dear Mr. Roth;

Thank you for your letter which asked whether an ambulance service provider is included
in the definition of “provider of emergency services” in section 1932(b)(2)(D) of the
Social Security Act (the Act), which imposes new limits on Medicaid managed care
organization (MCO) payments for emergency services provided by non-contracting
providers. We appreciate this opportunity to clarify our policy on this matter.

Transportation by ambulance may or may not be considered an emergency service,
depending on the provider and the specific circumstances. Ambulance transportation is
considered an emergency service when, according to the definition of emergency services
in 42 CFR 438.114(a), it is “furnished by a provider that is qualified to furnish these
services” and is “needed to evaluate or stabilize an emergency medical condition.” For
example, a patient who is already stabilized but on life support may need to be
transported by an ambulance, but this is not emergency ambulance transportation because
the patient is stable. However, if an ambulance provider responds to an accident,
determines that an emergency condition exists, and transports the patient to the
emergency department, that could be considered an emergency service.

While there is no specific statutory language which specifically includes or excludes
emergency ambulance providers as a provider of emergency services under section
1932(b)(2)(D) of the Act, language in the Conference Report on section 6085 of the
Deficit Reduction Act of 2005 discusses this provision in the context of “A Medicaid
provider that does not have a contract with a Medicaid managed care entity (MCE) that
furnishes emergency care to a beneficiary enrolled with that MCO . . .” That language
clearly does not limit the type of provider furnishing emergency care to a hospital-based
entity. Further, it has always been the Centers for Medicare & Medicaid Services’ policy
to ensure that Medicaid recipients have appropriate access to medical care. Excluding
ambulance service as an emergency service would be inconsistent with that policy.
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Therefore, it is our position that the phrase “provider of emergency services” in section
1932(b)(2)(D) of the Act does include providers of emergency ambulance service when
the transportation is needed to evaluate or stabilize an emergency condition and the
provider is qualified to furnish these services under title XIX of the Act.

If you have any additional questions please contact Jeneen Bell at 410-786-1028.
Sincerely,
Herb B. Kuhn

Deputy Administrator
Acting Director, Center for Medicaid and State Operations




